Фотоархів

Поштівки

Культура

Новини

Мапи та інфографіки

Реконструкція

Колекціонування

Документи

Бібліотека

Книжкова полиця

Преса

Пам’ятники та знаки

Відеотека

Житомирщина історична

КРИВАВИЙ ЗЛОЧИН 1941: СЕРПНЕВА ТРАГЕДІЯ ЖИТОМИРСЬКИХ ЄВРЕЇВ

Фотографія є чіткими доказом злочинів та вбивств, вчинених СС-айнзацгрупою «Ц» та військовими Вермахту.

7 серпня 1941 р. СС-айнзацгрупа «Ц» та солдати Вермахту влаштували на ринковій площі міста Житомира показову страту місцевих євреїв.

Колишнім місцевим суддям Вольфу Кіперу та Мойше Когану висунули звинувачення у вбивстві понад 1300 німців та українців і засудили до смертної кари.

Окупанти публічно оголосили містянам про їхню страту на ринковій площі 7 серпня.

До складу СС-айнзацгрупи «Ц» (вона ж «Південь») входило близько 700 осіб. Першим містом, де розташувався штаб групи був Львів, до 18 липня 1941 р. Далі штаб групи з 18 липня до 17 серпня знаходився у Житомирі. Першим командиром СС-айнзацгрупи «Ц» був бригадефюрер СС, генерал-майор поліції Еміль-Отто Раш. На посаді знаходився у червні-вересні 1941 р.

Коротко розглянемо біографію Еміля-Отто Раша. Народився він 7 грудня 1891 р. в селищі Фрідріхсру. Був учасником Першої світової війни, служив лейтенантом у військово-морських силах. Далі навчався в університеті, отримав докторський ступінь з політекономії та філософії. З 1931 р. у Лейпцигу працював адвокатом. Цього ж року вступив у НСДАП, з 1933 р. став членом СС.

У березні 1939 р., після окупації Чехословаччини, був керівником СД у Празі. Взимку 1940 р. організував табір Зольдау (Польща), де було знищено 600 польських та радянських воєннополонених.

За його короткого керування СС-айнзацгрупа «Ц», яка рухалася за групою армій «Південь», знищила понад 80000 осіб. Саме під його керівництвом зондеркоманда 4b 29-30 вересня 1941 р. знищила понад 30000 євреїв у Бабиному Яру.

З 1942 до 1945 рр. Еміль-Отто Раш працював у Берліні, був директором нафтохімічної компанії «Kontinentale Öl».

Після завершення Другої світової війни був заарештований. Еміля-Отто Раша судили в Нюрнберзі, проте через хворобу Паркінсона 5 лютого 1948 р. справу припинили. Він помер 1 листопада.

Отже, 7 серпня 1941 р. на ринковій площі Житомира, щоб стати свідками повішення, зібралися понад 4000 осіб, представники СС та Вермахту, місцеві жителі.

Напередодні публічної страти окупантами було заарештовано 402 єврейських чоловіків, яких нацисти змусили споглядати жахливу страту. Чоловіки були поставлені на коліна, принижені та побиті деким з присутніх.

Страшно уявити антилюдські настрої окупаційних військ. На фотографії видно «запал», збочену уяву есесівців та військових, які навіть не вмістилися на ринковій площі.

Щоб стати учасниками публічного вбивства вони вилазили на дахи прилеглих будинків та свої авто. Фотографія повною мірою передає нестерпно задушливу атмосферу окупації та безвихідь захопленого населення, що опинилося в горнилі схиблених нацистських планів.

Після страти Вольфа Кіпера та Мойше Когана 402 житомирських євреїв перевезли на кінне кладовище за межами Житомира, де їх було розстріляно.

Пам’ятаймо про пітьму нацистського режиму, що приніс на наші землі поневолення, смерть, розруху та у багатьох випадках викрив найгірші сторони людської природи.

Підготував Антон Сичевський

Немає коментарів:

Залишіть ваш коментар:

Наша сторінка у Facebook

Наш канал у Telegram

Наша сторінка у Twitter

Наша сторінка в Instagram

Логотип нашого видання

Пошук на сайті

Site Translator

Мапа відвідувань

free counters

Стистика переглядів

Лічильники та каталоги

каталог сайтів
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання