Фотоархів

Поштівки

Культура

Новини

Мапи та інфографіки

Реконструкція

Колекціонування

Документи

Бібліотека

Книжкова полиця

Преса

Пам’ятники та знаки

Відеотека

Житомирщина історична

Як Червона Армія під Радомишлем у 1943-му воювала. Фоторепортаж

21 лютого 2010 р. військово-історичний клуб «Червона зірка» у с. Леніно Радомишльського району відтворив перші бої Корсунь-Шевченківської операції Радянської Армії (зима 1943-1944 року), наслідком якої стало звільнення більшої частини Правобережної України від німецьких окупантів. Початок цієї перемоги був покладений саме під Радомишлем у грудні 1943 року.

Як розповів президент клубу «Червона зірка», відомий український меценат та колекціонер Олексій Шереметьєв, підготовка цього свята патріотизму та шани до героїв-визволителів тривала протягом останніх трьох місяців. До реконструкції боїв долучилися понад 200 членів військово-історичних клубів України, Росії, Білорусії та Чехії. Військова техніка, зброя та спорядження були цілком автентичними, відповідаючи часу Другої світової війни.

Високопрофесійні приготування до реконструкції привернули увагу не тільки жителів Житомирщини, а й всієї України, тож оглядовий майданчик був заповнений вщент.

Свідками реконструкції боїв між частинами Червоної Армії і військ Вермахту та СС стали понад 2000 глядачів, що безумовно є значним успіхом у справі збереження пам’яті про величний подвиг наших предків, які не шкодуючи власного життя, змагали до нашого вільного майбутнього.

Також організаторами заходу виступили: торговий дім «Шереметьєвський», Радомишльська райдержадміністрація, Державна податкова адміністрація України, Музей Збройних Сил України і Національна кіностудія художніх фільмів ім. О.П. Довженка.

Дружина Олексія Шереметьєва, заслужений лікар України, професор, директор Інституту дерматологій та косметології Ольга Богомолець так пояснила концепцію події: «Реконструкція історичних подій, зокрема, воєн – це механізм відродження історичної пам’яті сьогоднішнього покоління через співпереживання тих подій. Відродження історичної пам’яті через реконструкцію сприяє формуванню власної думки у людей, їхню моральність, знижує можливість маніпулювати суспільством. А на сьогодні це чи не найбільша проблема нашого суспільства – відсутність здатності мислити самостійно. Тому я повністю підтримую те, чим займається мій чоловік. Я розглядаю це з філософської точки зору, з позиції відродження духовності нашого суспільства. Так, війна завжди несе з собою кров і страждання – я усвідомлюю це і як жінка, і як мати. Але, разом з тим, війна – це, насамперед, урок. Урок того, чого ми ніколи не повинні допустити. Завжди цікаво споглядати обличчя людей в момент відтворення тієї чи іншої події. Вони знімають з себе повністю пелену брехні, яка огорнула наше суспільство, яка вже десь споріднилася з нашою свідомістю. Придивіться самі – і ви побачите, наскільки вони чесні і відкриті, коли знаходяться на полі бою».

Після реконструкції учасники боїв та гості відправилися до Музею-маєтку Богомолець-Шереметьєвих – етнопарку «Радомишльська папірня» для святкування перемоги. Фронтові сто грам і смачна кухня ще більше підсолодили і без того гарні враження.

P.s.: Для проведення реконструкції погодні умови були ненайкращі, особливо це відчули фотокори. Щоб зробити світлини доводилося бігати по сніговим сугробам, а раптовий дощ постійно попадав в об’єктив. Переслідуєш учасників баталії, однією рукою прикриваєш об’єктив, а іншою знімаєш, проте який же захопливий репортаж отримуєш в результаті. Мокрі та щасливі від побаченого журналісти мали нагоду зігрітися та почастувавти страв у нещодавно реалізованому проекті «Радомишльська папірня».

Антон Сичевський
(фото автора)








































































1 коммент.:

Наша сторінка у Facebook

Наш канал у Telegram

Наша сторінка у Twitter

Наша сторінка в Instagram

Логотип нашого видання

Пошук на сайті

Site Translator

Мапа відвідувань

free counters

Стистика переглядів

Лічильники та каталоги

каталог сайтів
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання