Фотоархів

Поштівки

Культура

Новини

Мапи та інфографіки

Реконструкція

Колекціонування

Документи

Бібліотека

Книжкова полиця

Преса

Пам’ятники та знаки

Відеотека

Житомирщина історична

Чому варто відвідати Червоне?

Червоне – це містечко, яке було частиною цукрової імперії Терещенків… Сьогодні це селище закохує в себе багатьох туристів.


Щодо походження назви «Червоне» є декілька версій. Одна із них говорить, що колись на це поселення нападали татарські орди і багато крові тут людської пролилося, через те мандрівники здалеку бачили, що все поселення було в крові, тобто мало червоний колір. Інша ж легенда говорить, що назва пішла від великої кількості червоних килимів, які продавилися на базарах селища. Третій варіант походження: добувалась червона глина, якою люди обмазували свої хати. І завдяки червоному кольору будиночків, проїжджі люди назвали це селище Червоним.

Велику кількість туристів селище приваблює своїм неоготичним палацом. Побудував його граф Адольф Норберт Еразм Грохольський у 1851 році. Але довго він тут не прожив, адже був немолодим. Після смерті Адольфа його дружина Ванда продала маєток Федору Артемійовичу Терещенку. Терещенки були великими промисловцями, цукрозаводчиками та меценатами. Купивши володіння у Червоному, вони відразу побудували тут цукроварню, спиртовий завод, також забезпечили заводських робітників всім необхідним: побудували їм будинки, лікарню, школи, церкву і багато чого іншого.


На даний момент всі ці будівлі збереглися і утворюють комплекс «старе Чевроне».

Після Федора Артемійовича власником володінь у Червоному став його син Федір Федорович, який побудував тут авіазавод і став він одним із перших авіабудівних заводів в тодішній Україні. Тут були побудовані літаки моделі «Терещенко 1», «Терещенко 2», «Терещенко 3» і так до 7 моделі.

Так як у Червоному був авіазавод, молодий Федір запрошував видатних льотчиків, які випробовували літаки на ділі. Також у Червоне в гості до Доріка (так по сімейному називали Федора) приїжджав цар Російської імперії Микола ІІ.

Окрім цього, в неймовірно прекрасному маєтку є свій домашній театр, в якому виступали знамениті люди…

На замовлення Терещенків в Червоне було привезено фонтан «Три грації». Цей фонтан є однією з копій, яких є лише декілька у світі: одна знаходиться у Барселоні, одна у Червоному і ще одна у Петербурзі. Оригінал зберігається в Луврі.

У Червоному є унікальні місця для відпочинку. Окрім палацу, який приваблює до себе велику кількість туристів, у місцевому парку є озеро кохання, зроблене у вигляді серця. Посеред озера розташувався острівець із кованою альтанкою та гойдалкою. Люди кажуть, що якщо кинути монетку у воду і загадати бажання, то воно обов'язково збудеться. Цей став розташовується в місцевому парку, в якому посаджена велика кількість дерев, в тому числі і ботанічних. Частина лип висаджена так, що утворюють алею, яка приблизно має довжину 300-400 метрів. Ця краса була створена близько ста років назад і до сьогодні милує око.

Приїздіть у Червоне і все це побачите на власні очі.

На екскурсію у Червоне приїжджав мер міста Житомира Сергій Сухомлин. Також приїжджав нащадок Терещенків Мішель. Був тут і журналіст Павло Казарін і багато інших…


На даний момент в селищі на волонтерських засадах працює гід – Тарас Коновалов, студент історичного факультету Житомирського державного університету ім. І. Франка. Він проведе вам цікаву, а головне комплексну екскурсію територією та всередині маєтку.

Номер телефона гіда: +380977707768.

Підготував Тарас Коновалов, спеціально для інтернет-видання "Житомирщина історична"

Немає коментарів:

Залишіть ваш коментар:

Наша сторінка у Facebook

Наш канал у Telegram

Наша сторінка у Twitter

Наша сторінка в Instagram

Логотип нашого видання

Пошук на сайті

Site Translator

Мапа відвідувань

free counters

Стистика переглядів

Лічильники та каталоги

каталог сайтів
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання