Фотоархів

Поштівки

Культура

Новини

Мапи та інфографіки

Реконструкція

Колекціонування

Документи

Бібліотека

Книжкова полиця

Преса

Пам’ятники та знаки

Відеотека

Житомирщина історична

ХОБІ З РАДЯНСЬКОГО МИНУЛОГО

Філателія та фалеристика були, мабуть, одними із найбільш популярних хобі серед людей ще півстоліття тому.

Філателія є колекціонуванням й вивчення знаків поштової оплати (марок, етикеток, ярликів, поштових етикеток та ін.). Також виступає як допоміжна історична дисципліна. Марки вперше були використані як поштовий знак різної вартості, свідчення оплати державного збору, які увійшли в обіг у 1840 р. в Англії. Спеціалісти, що займаються дослідженням марок, поділяють їх на стандартні і пам’ятні або ж коммеморативні. До стандартних відносять випуски марок, які випускаються багатомільйонними тиражами для масового користування. Такі марки були у широкому загалі та не несуть великої цінності для колекціонерів або ж дослідників. До коммеморативних (пам'ятних) марок належать такі, що присвячені пам'яті державних діячів, видатних діячів науки і культури, ювілеям знаменних дат, подіям недавнім і тим, що наближаються. Інші відтворюють архітектурні пам'ятники, туристичні об'єкти, експонати музеїв і картинних галерей, фауну і флору країни та ін. 




Пам’ятні марки, на відміну від стандартних, іноді називають художніми. Художні марки є цікавим об’єктом для філателістів, оскільки є більш лімітованими та інформативними в плані зображених ілюстрацій на них.




Фалеристика ж є колекціонуванням орденів, медалей, значків, будь-яких нагрудних знаків. Це також є допоміжна історична дисципліна, що займається вивченням історії цих предметів, їх систем та їхньою атрибуцією. Історія значків в СРСР несе за собою досить великий пласт для досліджень. Після Жовтневої революції популярність значків захопила радянський простір. Була потрібна масовість у всьому, необхідність забезпечити величезне населення сувенірною продукцією. Значок підійшов ідеально.






Дешевий у виробництві, що підходить до будь-якого приводу, яскравий, невеличкої форми значок виступав справжнім символом комунізму. Значки штампували в неймовірних обсягах і присвячували великій кількості подій та явищ. До подій в країні, всередині галузей, заводів, на честь вступу в партію або піонери, за військові заслуги, за досягнення в спорті. Тематика значків СРСР настільки багата і різноманітна, що часом неможливо визначити, до якої з них віднести той чи інший екземпляр. Самий великий інтерес викликали значки радянської епохи на теми: космос; спорт; ювілейні дати; військова; державні, політичні, громадські діячі; історія; транспорт; геральдика; портретистика; архітектура і т. д. Фактори, які впливають на визначення цінності того чи іншого примірника значка або нагрудного знака, що випускався в СРСР: матеріал, з якого виготовлений значок або знак; рік, коли вони були виготовлені; тираж, тобто кількість випущених примірників; присутність гравіювання на знаку; стан екземпляра; історії, пов'язані із позначкою. Популярні були випуски пам'ятних значків до різних дат, наприклад, до ювілейної річниці Великої Жовтневої революції або Перемоги у ВВВ. Кожне місто мало свій герб, а відповідно в великих кількостях випускалася сувенірна продукція з його зображенням.

Різноплановість тематик, зображень та приводів, яким присвячувався випуск марок та значків - широке коло можливостей візуально відчути минувшу епоху. Хобі колекціонування зберегло нам пам’ять про певні події, що є цікавим здобутком людей.

Ірина Кузьміч
(марки та значки з колекції авторки)

Немає коментарів:

Залишіть ваш коментар:

Наша сторінка у Facebook

Наш канал у Telegram

Наша сторінка у Twitter

Наша сторінка в Instagram

Логотип нашого видання

Пошук на сайті

Site Translator

Мапа відвідувань

free counters

Стистика переглядів

Лічильники та каталоги

каталог сайтів
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання