Фотоархів

Поштівки

Культура

Новини

Мапи та інфографіки

Реконструкція

Колекціонування

Документи

Бібліотека

Книжкова полиця

Преса

Пам’ятники та знаки

Відеотека

Житомирщина історична

Альбом XI-го випуску історико-філологічного факультету ЖДПІ ім. І. Франка 1952–1956 рр.

Житомирський державний університет імені Івана Франка – за останні роки така назва стала звичною для сприйняття житомирян, а тим паче студентів та викладачів. Проте, звісно, його назва змінювалась від 1919 року заснування. Житомирський педагогічній інститут, інститут народної освіти, що отримав ім’я Івана Франка, традиційно було звичним називати педагогічним аж до 2004 року, – коли вуз отримав статус класичного університету. Інколи серед містян й досі можна почути визначення університету як педагогічного. Колишні назви залишились на сторінках місцевої історії. Іншою була і структура всередині університету. Історичний факультет був створений у липні 2001 року, шляхом виокремлення зі структури філологічного факультету. Але раніше існував єдиний історико-філологічний факультет. 














Зараз факультет є досить популярним серед юних студентів, котрі потрапляють туди після складання ЗНО. Переважна більшість студентів на першому курсі перебувають у віці 17-18 років, оскільки вступають одразу після школи, однак бувають і виключення. Проте раніше система була іншою, після внутрішнього екзамену в університет вступали у більшості випадків вже більш дорослі люди, які мали за плечами робочий стаж та досвід служби в армії. Тому віковий склад студентів певною мірою різнився і був диференційованим. 

Нині історичний факультет має свій педагогічний склад із великою кількістю докторів та кандидатів наук. Але і колишній історико-філологічний не був позбавлений цікавих особистостей. У старих альбомах колишніх студентів збережено чимало світлин, в тому числі К. А. Кисельова – декана факультету, Ю. О. Ковміра – директора інституту та інших викладачів. 

Структура університету змінена, але пам’ять про минуле залишається цінним надбанням нашої історії. 

Підготувала Ірина Кузьміч 
(світлини з сімейного архіву авторки)

Немає коментарів:

Залишіть ваш коментар:

Наша сторінка у Facebook

Наш канал у Telegram

Наша сторінка у Twitter

Наша сторінка в Instagram

Логотип нашого видання

Пошук на сайті

Site Translator

Мапа відвідувань

free counters

Стистика переглядів

Лічильники та каталоги

каталог сайтів
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання