Фотоархів

Поштівки

Культура

Новини

Мапи та інфографіки

Реконструкція

Колекціонування

Документи

Бібліотека

Книжкова полиця

Преса

Пам’ятники та знаки

Відеотека

Житомирщина історична

Альбом одного чекіста: як сироти Новограда-Волинського стали заручниками маніпуляцій ДПУ/НКВС (1933–1935 рр.)

Ще у постреволюційний період Волинь-Житомирщина була сповнена дітьми, які втратили батьків та були покинуті напризволяще. Погіршили соціальне становище і лихоліття Голодомору. Враховуючи кон’юнктуру, ДПУ у Новограді-Волинському вирішило скористатися обставинами та використати сиріт для формування власного позитивного іміджу серед населення.

З цією метою 24 травня 1933 р. у місті створили дитячу комуну. Промовисто, що назвали її в честь Всеволода Балицького – повноважного представника ОДПУ (Об’єднаного державного політичного управління) по УСРР і голови ДПУ УСРР.

Ініціатором створення комуни став Дмитро Медведєв, який у 1933–1934 рр. був начальником Новоград-Волинського районного відділу ДПУ/НКВС УСРР, а також за сумісництвом – начальником особливих відділів 14-ї кавалерійської дивізії та управління начальника робіт по будівництву Новоград-Волинського укріпрайону.

Діти, яким доля нічого доброго не передбачала, начебто отримали рятунок. Проте, ницість чекістів годі й оцінювати – ручних прислужників більшовицького режиму, які поставили знищення цивільного населення на конвеєр, сумління ніколи не зупиняло. Нічого святого.

В той же час для невеликої частинки сиріт місцеві службовці ДПУ/НКВС вирішили проявити милість. Звичайно, пояснення у цьому просте – банальний піар.

Очільник ДПУ у Новограді-Волинському, певно, пишався собою та тим, що створив дитячу комуну імені Балицького. Все життя він зберігав при собі альбом з світлинами комуни. Цією заслугою завжди можна було похизуватися перед керівництвом та громадськістю. Зрештою альбом опинився у фондах Брянського державного краєзнавчого музею (Росія).

Комуна була забезпечена майстернями, господарськими приміщеннями, стайнями, гуртожитком, медпунктом. З худоби мали коней, корів та свиней.

Для освіти сиріт діяла школа. Для занять музикою з дітей було організовано духовий та струнний оркестри (в останньому переважали російські балалайки).

Прикметно, що у столовій комуни була лише одна картина – портрет Й. Сталіна, який буцімто наглядав навіть за споживанням їжі дітьми.

Перегляд фотографій з дитячої комуни імені Балицького у Новограді-Волинському залишає достатньо багато емоцій та простору для думок і суджень.

Підготував Сичевський А.О.






















Немає коментарів:

Залишіть ваш коментар:

Наша сторінка у Facebook

Наш канал у Telegram

Наша сторінка у Twitter

Наша сторінка в Instagram

Логотип нашого видання

Пошук на сайті

Site Translator

Мапа відвідувань

free counters

Стистика переглядів

Лічильники та каталоги

каталог сайтів
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання