Фотоархів

Поштівки

Культура

Новини

Мапи та інфографіки

Реконструкція

Колекціонування

Документи

Бібліотека

Книжкова полиця

Преса

Пам’ятники та знаки

Відеотека

Житомирщина історична

Дмитро Черепанський | Східний фронт: жива історія війни | Епізод 16


«Східний фронт: жива історія війни» – усноісторичний проект присвячений російсько-українській війні на Донбасі, яка розпочалася у 2014 році та, на жаль, триває й понині. Війна стала справжнім викликом для українського суспільства та перевіркою його на єдність, організованість, взаємодопомогу, сформованість модерної нації, її готовність боронити незалежність та соборність власної держави.

Проект «Східний фронт: жива історія війни» заснований у 2017 р. кандидатом історичних наук, старшим викладачем кафедри історії України Житомирського державного університету ім. І. Франка, редактором інтернет-видання «Житомирщина історична» (www.history.zt.ua) Антоном Сичевським. Активну участь у реалізації проекту взяли студенти історичного факультету ЖДУ ім. І. Франка Віталій Матвійчук, Зоряна Козак, Яна Гриб, Катерина Якименко, Ігор Макарчук, Христина Розбіцька, Данило Сільченко, Олексій Мельниченко та Ірина Кузьміч.

Наразі із записів українських воїнів, учасників та ветеранів війни на Донбасі сформовано цифровий дослідницький архів, що містить візуальний контент (аудіо, фронтові світлини, відео), а також транскрипти, анкети та супровідну документацію щодо респондентів.

Враховуючи можливості та специфіку усної історії, для нас важливим стало провести записи та зберегти спогади українських військових щодо справжніх реалій війни для сучасників й наступних поколінь.

Для нас вагомо зафіксувати війну очима українських воїнів, почути їхню пряму позицію, дізнатися правду без купюр, гриму та брехні. Емоції та хвилювання, що сповнюють пам'ять про війну якнайповноцінніше допоможуть зрозуміти патріотичні почуття армії, історію плекання українського духу, постання бойового братерства скріпленого кров’ю та честю.

Проект дає змогу з перших вуст дізнатися про те, яке ж воно – життя крізь горнила війни, як відобразилася мужність, незламність та самопожертва наших військових на Східному фронті.

У голосах військових звучать історії, які варто чути та усвідомлювати. Адже війна на Донбасі – боротьба на межі світів та вимірів, це війна за майбутнє України.

Сьогодні презентуємо нашій читацькій аудиторії документальну стрічку «Східний фронт: жива історія війни. Епізод 16: спогади Дмитра Черепанського». Стрічка підготовлена за результатами 16-го інтерв’ю, проведеного в рамках проекту з учасником бойових дій на сході України, житомирянином Дмитром Черепанським.

Немає коментарів:

Залишіть ваш коментар:

Наша сторінка у Facebook

Наш канал у Telegram

Наша сторінка у Twitter

Наша сторінка в Instagram

Логотип нашого видання

Пошук на сайті

Site Translator

Мапа відвідувань

free counters

Стистика переглядів

Лічильники та каталоги

каталог сайтів
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання